برای مراقبت از گوش چه کارهایی باید انجام دهیم؟
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، در قدم اول بدیهی است که برای مراقبت از گوش باید از صداهای شدید و آسیب های صوتی پیشگیری کنیم. از دیگر روش های مراقبت از گوش می توان به استراحت دادن به آن ها پس از یک فعالیت طولانی مدت، استفاده مناسب از دارو ها و معاینه به موقع توسط پزشک اشاره نمود.
وبلاگ امین و کیوان | سرویس سلامت - آیا می دانستید اغلب صدماتی که به گوش وارد می شوند، قابل درمان نیستند؟ به همین دلیل باید به پیشگیری از افت شنوایی، اهمیت تشخیص به موقع صدمه احتمالی و گزینه های موجود برای انتخاب بهترین درمان توجه ویژه ای داشت. توصیه ما این است که مراحل مراقبت از گوش را از همین امروز آغاز کنید و آن را به تاخیر نیاندازید! در ادامه 9 روش ساده مراقبت از گوش و سلامت حس شنوایی را فرا خواهید گرفت.
1. در محیط های پر سر و صدا از گوش گیر بهره ببرید
محیط های کاری یا تفریحی پر سر و صدا، حدود 15 درصد آمریکایی ها را دچار آسیب های شنوایی ناشی از سر و صدا نموده است. تمام محیط ها و دستگاه های پر سر و صدا از قبیل کلوب ها، کنسرت های موسیقی، ماشین های چمن زنی، اره های برقی و ... سطوح خطرناکی از صدا را ایجاد می نمایند. در این گونه مواقع، افراد برای شنیدن سخنان همدیگر مجبور می شوند، فریاد بزنند. یکی از روش های مراقبت از گوش در این محیط ها استفاده از گوش گیر است. گوش گیر ابزاری مناسب و راحت است. شما حتی می توانید یک جفت گوش گیر سفارشی را از فراوری نماینده محلی وسایل بهداشتی گوش در مکان زندگی خود یا از داروخانه ها سفارش دهید. برای مثال، موزیسین ها از نوعی گوش گیر سفارشی فیلتردار استفاده می نمایند. این گوش گیر ها به شخص اجازه می دهد تا حرف ها و موسیقی را بگردد. این گوش گیرها تا جای ممکن کیفیت صدای اصلی را حفظ می نمایند و شدت زیان آور صدا را کاهش می دهند.
2. شدت صدا را کاهش دهید
طبق گزارش سازمان سلامت دنیای، 1/1 میلیارد نوجوان و جوان در سراسر دنیا در معرض افت شنوایی ناشی از سر و صدا قرار دارند. تنها دلیل آن هم استفاده غیر ایمن از دستگاه های پخش صوت اعلام شده است. پس اگر دوست دارید به وسیله هدفن و هندزفری به موسیقی گوش دهید، یکی از روش های مراقبت از گوش پیروی از اصل 60/60 است. توصیه ما این است که روزانه بیش از 60 دقیقه و با شدت صدای بیش از 60 درجه با هدفن به موسیقی گوش ندهید. هندزفری ها برای گوش خطرناک هستند، زیرا مستقیماً به پرده گوش وصل می شوند. پس در صورت امکان از هدفون بهره ببرید. نباید فراموش کنید که هر موسیقی بلند با خطر افت شنوایی ناشی از سر و صدا همراه است؛ بنابراین هدفون ها نیز می توانند مضر باشند. بنابراین شدت صدای دستگاه پخش صدا را پایین بیاورید. درجه صدا باید در حدی باشد که اشخاص مجبور به فریاد زدن نشوند.
3. بهبودی گوش احتیاجمند زمان است
باید بدانید که اگر به مدت طولانی در معرض صدا های بلند قرار داشته اید، بهبود سلامت گوش شما به زمان احتیاج خواهد داشت. شرکت در کنسرت های موسیقی یا حضور در سالن های پایکوبی از این موارد هستند. توصیه می کنیم هر چند مدت یک بار از محیط خارج شوید تا گوشهایتان استراحت نمایند. پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که پس از سپری کردن یک شب پر سر و صدا، گوش شما به طور میانگین به 16 ساعت زمان احتیاج دارد تا سلامت خود را بهبود بخشد.
4. استفاده از گوش پاک کن را متوقف کنید
برخلاف عادت معمول افراد، به هیچ وجه استفاده از گوش پاک کن را توصیه نمی کنیم. وجود مقداری جرم در گوش نه تنها عادی است، بلکه برای مراقبت از آن نیز مهم است. گوش ها توانایی ترمیم خود را دارند و جرم گوش از ورود گرد و غبار و دیگر مواد مضر به مجرای گوش جلوگیری می نماید. علاوه بر این، ورود هر چیزی به مجرای گوش خطر آسیب رسانی به ارگان های حساسی، چون پرده گوش را به وجود می آورد. اما اگر جرمی اضافی را در گوش خود احساس کردید، می توانید به آرامی اطراف مجرای گوش را با یک دستمال نرم نمدار تمیز کنید. همچنین می توانید هر چند شب یک بار از محلول خارج کردن جرم گوش بهره ببرید. این محلول جرم را نرم نموده و در نتیجه باعث خروج آن از مجرای گوش می گردد. بهترین روش مراقبت از گوش جستجوی نظرات متخصصان این زمینه و عمل کردن به آن ها است.
بیشتر بدانید:روش صحیح تمیز کردن گوش (نکات و ترفندها)5. دقیقاً طبق دستورالعمل از دارو بهره ببرید
ممکن است دارو های خاصی مانند دارو های غیر استروئیدی ضدالتهابی (NSAIDS) از قبیل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن باعث افت شنوایی شوند. پس اگر فکر می کنید دارو ها قدرت شنوایی شما را تحت تأثیر قرار می دهند، روش استفاده از آن ها را با دکتر خود در میان بگذارید و دقیقاً طبق دستورالعمل رفتار کنید.
6. گوش خود را خشک نگه دارید
رطوبت اضافی، ورود و حمله باکتری ها به مجرای گوش را تسهیل می نماید. این مسئله می تواند گوش شما را به انواع عفونت ها دچار سازد. پس یکی از توصیه های مراقبتی ما این است که همواره پس از حمام یا شنا، با استفاده از حوله به آرامی گوش خود را خشک کنید. در صورتی که آب را در گوش خود حس می کنید، سر خود را به طرف شانه ها متمایل نموده و به آرامی سعی کنید آب را از گوش خارج سازید. استفاده از گوش گیر شنای سفارشی یکی دیگر از راه های کسب اطمینان از خشک و سالم بودن گوشهاست. گوش گیر ها از ورود آب به مجرای گوش جلوگیری می نمایند. آن ها به خوبی از گوشهای شناگران مراقبت م ینمایند و هم برای بزرگسالان و هم بچه ها مفید واقع می شوند.
7. تنبلی را کنار بگذارید
آیا می دانستید که ورزش تأثیرات مفیدی بر گوش دارد؟ بله، واقعیت دارد. ورزش های هوازی از قبیل پیاده روی، دویدن و دوچرخه سواری جریان خون را به تمام نقاط بدن و از جمله گوش می رسانند. پس یکی از روش های حفظ سلامت قسمت های داخلی گوش و استفاده از حدأکثر توان بالقوه آن ها، ورزش کردن متداول است. از ایمنی شخصی خود مطمئن شوید! هنگام دوچرخه سواری همواره کلاه ایمنی بر سر داشته باشید. اگر بیافتید و به سرتان ضربه وارد گردد، این ضربه ناگهانی ممکن است به حس شنوایی شما صدمه بزند.
8. میزان استرس را پایین بیاورید
استرس و اضطراب با وزوز موقت دائمی گوش مرتبط هستند. میزان بالای استرس بدن شما را در حالت مبارزه یا فرار قرار می دهد. این واکنشی غریزی است که موجب ترشح آدرنالین فراوانی در بدن شده و چه برای مبارزه و چه فرار از خطر به شما یاری می نماید. این فرآیند فشار زیادی را به اعصاب، جریان خون، گرمای بدن و ... وارد می نماید؛ بنابراین فشار و استرس می تواند به گوش داخلی رسیده و در ایجاد علایم وزوز گوش موثر باشد.
9. گوش خود را به صورت منظم معاینه کنید
از پزشک مراقب اصلی خود بخواهید معاینه گوش را به معاینات منظم شما اضافه کند. چون افت شنوایی به تدریج پیشرفت می نماید، پس مشاوره شنوایی سالانه با متخصص سلامت شنوایی یکی از اصلی ترین روش های مراقبت از گوش است.
چگونه گوش خود را سالم نگه دارید؟
چند توصیه زیر را برای حفظ سلامت گوش خود انجام دهید:
- هرگز هیچ شیئی را در گوش خود فرو نکنید. پوشش گوش نازک است و ممکن است به سادگی آسیب ببیند.
- از گوش پاک کن برای نظافت گوش استفاده نکنید. امکان دارد گوش پاک کن مجرای گوش را تحریک نموده و جرم را به داخل فشار دهد، پس خارج کردن آن دشوارتر خواهد شد.
- جهت حفظ نظافت گوش، قسمت های بیرونی و پشت گوش را با مقداری صابون بشویید. سپس صابون را با آب بشوئید و با یک حوله نازک خشک کنید.
- گوش خود را در آب حمام غوطه ور نسازید، زیرا ممکن است باکتری های بدن به مجرای گوش وارد شده و باعث عفونت شوند.
- هر هفته یک بار یک قطره روغن زیتون را به مجرای گوش وارد کنید تا جرم گوش را نرم نموده و موجب خروج طبیعی آن از گوش گردد.
- از گوش گیر برای محافظت از گوش در برابر گرد و غبار و صدا های بلند بهره ببرید.