بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی )

به گزارش وبلاگ امین و کیوان، بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی ) عبارت است از تخریب تدریجی و پیش روندة غدد فوق کلیوی که در بالای کلیه ها قرار دارند. غدد فوق کلیوی چندین هورمون ترشح می کنند که برای بعضی از کارهای بدن ضروری هستند. این هورمونها کمک می کنند تا تعادل مایعات بدن حفظ شود. آنها همچنین در کارهای زیر نقش دارند: سوخت و ساز قند و پروتئین ، حفظ فشار خون ، و پاسخ به استرس جسمانی . بیماری آدیسون نادر است ، اما می توان آن را در هر سنی دید. شیوع آن در مردان و زنان تقریباً برابر است .

بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی )

بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی )

شرح بیماری

بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی ) عبارت است از تخریب تدریجی و پیش روندة غدد فوق کلیوی که در بالای کلیه ها قرار دارند. غدد فوق کلیوی چندین هورمون ترشح می کنند که برای بعضی از کارهای بدن ضروری هستند. این هورمونها کمک می کنند تا تعادل مایعات بدن حفظ گردد. آنها همچنین در کارهای زیر نقش دارند: سوخت و ساز قند و پروتئین ، حفظ فشار خون ، و پاسخ به استرس جسمانی . بیماری آدیسون نادر است ، اما می توان آن را در هر سنی دید. شیوع آن در مردان و زنان تقریباً برابر است . باید توجه داشت که علایم بیماری ممکن است به آهستگی و در طی چند ماه تا چند سال بروز کنند.

علایم شایع

ضعف و خستگی

اختلالات گوارشی (تهوع ، استفراغ ، دردشکم ، اسهال ، کاهش اشتها و وزن )

کاهش فشار خون که باعث غش و منگی می گردد.

پوست قهوه ای رنگ (شبیه حالت برنزه شدن ) همراه با وجود لکه های سفید روی آن

تیره شدن کک و مک ، جوشگاه زخم ، و نوک پستان

ریزش مو

احساس سرما در همه اوقات

رفتار نابهنجار، یا تغییر خلق ، مثل حالت تهاجمی یا افسردگی

علل

علایم به علت کاهش سطح هورمون های شبیه کورتیزون ـ تولید شده از طریق غدد فوق کلیوی ـ ایجاد می شوند. البته علت نارسایی غدد فوق کلیوی معمولاً نامعلوم است ، ولی پزشکان معتقدند که این بیماری از نوع بیماری های خود ایمنی است .

البته نارسایی غدد فوق کلیوی ممکن است به دنبال بیماری های زیر هم ایجاد گردد: بیماری سل ، سرطان ، بیماریهای غدة هیپوفیز و ایدز

استفاده از داروهای کورتیزونی خوراکی برای سایر بیماری ها. در این حالت نارسایی وقتی نمود می یابد که مصرف این داروها قطع گردد، زیرا گاهی فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری غدد فوق کلیوی پس از قطع دارو به حالت اولیه بر نمی گردد

عوامل افزایش دهندة خطر

استرس

دیابت شیرین (مرض قند)

جراحی

درمان ضد انعقادی

پیشگیری

هیچگاه داروهای کورتیزونی را سر خود قطع نکرده یا دوز آنها را تغییر ندهید.

عواقب مورد انتظار

اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده گردد، علایم را می توان با هورمون درمانی کنترل و یک زندگی طبیعی و بدون دردسر داشت .

در مراحل پیشرفته ، این بیماری ، چنانچه درمانی برای آن انجام نگردد، به مرگ منتهی خواهد شد.

عوارض احتمالی

ایجاد یک حالت وخیم به دنبال آسیب جسمانی یا بروز یک بیماری . این حالت بحران غدد فوق کلیوی هم نامیده می گردد. علایم در این حالت برجسته و شامل مواردی چون درد، ضعف ، کاهش فشارخون ، بالا یا پایین بودن حرارت بدن و غش می گردد.

اشتباه گرفتن این بیماری با یک بیماری روانی

استعداد ابتلا به عفونت ها

درمان

اصول کلی

آزمایش های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش مِتی راپون برای سنجش عملکرد غدد فوق کلیوی باشند.

این بیماری برای تمام عمر گریبانگیر بیمار خواهد بود. اگر مبتلا به این بیماری هستید، سعی کنید تا اصول مراقبت از خود را فرا بگیرید. توجه دقیق به زمانبندی مصرف داروها بسیار حیاتی است .

در مورد بحران غدد فوق کلیوی و ارتباط آن با استرس جسمانی (عفونت ، جراحی ، یا صدمات جسمانی ) اطلاعات خود را افزایش دهید.

به هر پزشک یا دندانپزشکی که مراجعه می کنید، وی را از بیماری خود آگاه سازید.

اگر در جایی زندگی می کنید یا به جایی قصد مسافرت دارید که خدمات پزشکی چندان در دسترس نیست ، باید دستورالعمل مربوط به تزریق کورتیزون را در شرایط اورژانس فرار بگیرید.

یک دست بند یا گردن آویز مخصوص همراه داشته باشید که روی آن مشخص شده باشد که شما آدیسون دارید و ضمناًً دارو و دوز مصرفی هم روی آن قید شده باشد.

مراقب باشید واکسیناسیون شما به روز باشد، از جمله واکسیناسیون آنفلوآنزا و ذات الریه

بستری شدن به هنگام بحران غدد فوق کلیوی

داروها

برای شما یکی از چندین نوع مختلف از داروهای کورتیزونی تجویز خواهد شد. همچنین در اغلب موارد، نیاز به یک مینرالوکورتیکویید برای کنترل تعادل نمک و مواد معدنی وجود دارد. زمانبندی مصرف داروها را دقیقاً رعایت نماید. هرگز داروی خود را بدون نظر پزشک تغییر ندهید یا حذف نکنید.

فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری

هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد.

رژیم غذایی

ممکن است نیاز به یک رژیم غذایی خاص وجود داشته باشد (مثلاً، رژیمی که جهت حفظ تعادل سدیم و پتاسیم یا افزایش کربوهیدرات یا پروتئین دریافتی تجویز می گردد).

درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟

اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان علایم بیماری آدیسون را دارید، به خصوص علایم بحران غدد فوق کلیوی . در این صورت فوراً مراجعه نمایید. بحران غدد فوق کلیوی یک اورژانس است .

در صورتی که بعد از مراجعه و تشخیص ، یکی از حالات زیر پیش آید: ـ علامت عفونت مثل تب ، لرز، درد عضلانی ، سردرد و منگی . ـ آسیب جدی مثل شکستگی استخوان ، در رفتگی مفصل ، یا آسیب داخلی اعضا

اگر قرار است تحت یک عمل جراحی غیراورژانس و برنامه ریزی شده قرار بگیرد یا به هر علت نیاز به بیهوشی دارید.

اگر دچار علایم تازه و نامنتظره بروز کرده اند. داروهای مورد استفاده برای درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند. از آن جمله عبارتند از: برآمده شدن شکم ، نازک شدن اندام ها، پف کردن صورت و چشم ها، آکنه ، و رشد مو روی صورت

منبع:www.irteb.com

منبع: راسخون

به "بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی )" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی )"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید