خبرنگاران بندرعباس درمحاصره زباله و کرونا
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، بندرعباس- خبرنگاران-مردم شهر بندرعباس این روزها در محاصره دو ویروس کووید 19 و انباشت زباله گرفتار شده بطوریکه پیمانکاری حاضر نمی گردد بخش جمع آوری و انتقال زباله های شهری را برعهده بگیرد.
به هر گوشه از بندرعباس که در سالهای اخیر بدون توجه به فراهم بودن زیرساخت های اصلی توسعه، گسترش یافته و کم کم به جرگه کلان شهرها پیوسته، نگاه کنیم ، پراکندگی زباله و تلنبار آن در مناطق مختلف را می توانیم مشاهده کنیم.
رسوب زباله و نخاله های ساختمانی در تمام مناطق به ویژه منطقه یک بندرعباس کاملا نمایان بوده و اهالی این مناطق با گله مندی از این شرایط اظهار می دارند روزانه هنگام خروج از منازل با سطل های عظیم زباله که مملو از زباله می باشند روبرو می شویم.
براساس آمارهای اعلام شده از سوی مسوولان شهرداری بندرعباس، روزانه 400 تن زباله و نخاله ساختمانی در این شهر فراوری می گردد ، برای جمع آوری آن در ماه بیش از 80 میلیارد ریال هزینه می گردد که به گفته مسوولان این مبلغ براساس تناژ زباله فراوریی بسیار بالا است.
انباشت زباله های شهری در سطل های زباله علاوه بر اینکه موجب انتشار بوی نامطبوع در فضای شهر شده ، از سوی دیگر به محلی برای زایش و تکثیر موجوداتی موذی همچون موش نیز تبدیل شده و از طرفی این انباشت موجب شده تا با وزش باد زباله ها در محیط شهری پراکنده شوند که آلودگی زیست محیطی را به دنبال دارد.
آری ، امروز مردم بندرعباس علاوه بر کرونا با آلودگی ناشی از زباله نیز درگیر هستند و گویی وسعت این درگیری تا بدانجا رسیده که بعضی از مسوولان شهرداری و شورای شهر بندرعباس به دلداری مردم آمده و از آنها عذرخواهی می نمایند ،اما گویی ضروری است به این دوستان یادآوری گردد که آلودگی با یک یا هزار بار عذرخواهی شما هم رخت از این شهر نخواهد بست و باید فکری اساسی برای آن کرد.
البته وجود معضلی به نام زباله در بندرعباس تنها منوط به این بازه زمانی و یا هفته و ماه اخیر و این شورا و آن شورا نمی باشد و همواره مردم این منطقه با این موضوع درگیر بودند و نسبت به این موضوع گلایه داشتند اما در چند وقت اخیر شدت این معضل دوچندان شده و به نوعی گوشه گوشه بندرعباس گرفتار آن شده است.
معضلی که علت آن استقبال نکردن بخش خصوصی برای قبول پیمانکاری جمع آوری زباله به دلیل هزینه بالای آن عنوان می گردد و گویا هیچ شرکت ، شخص و یا نهادی حاضر به قبول این مسوولیت نیست که البته این موضوع جای سئوال و تعجب بسیار دارد ، زیرا که گرانی، هزینه بالای انجام کار و دیگر موضوع های مربوط به این مساله تنها مربوط به کلان شهر بندرعباس نیست و در همه جا این شرایط حاکم است؛ حال چگونه است که مسوولان دیگر کلان شهرها این معضل را به نوعی حل و فصل نموده اما مسوولان شهری بندرعباس همچنان درگیر حل و فصل آن هستند.
مسوولان شهرداری بندرعباس اذعان دارند که چندین بار اقدام به برگزاری مناقصه برای این موضوع نموده اند، اما استقبالی از آن صورت نگرفته است.
ناگفته نماند که طبق اعلام مسوولان شهرداری بندرعباس ، یک پیمانکار هم اکنون حاضر به قبول این مسوولیت شده و قرار است تا از اول آذرماه فعالیت خود را آغاز کند.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا دو دو تا چهار تای این پیمانکار تا اول آذرماه به هم نخواهد خورد و کار خود را آغاز خواهد نمود یا خیر. اما در این میان ضروری است به مسوولان شهرداری و شورای شهر بندرعباس یادآوری گردد که موضوع سلامت مردم، مساله ای بسیار مهم بوده و بسیار پیشتر از اینها باید به فکر انتخاب پیمانکار می بودند تا این شهر تا به این اندازه غوطه ور در زباله نگردد و جان مردم در این روزهای کرونایی بیشتر از این در خطر قرار نگیرد.
بندرعباس با فقر پیمانکار کارآمد برای جمع آوری زباله روبرو است
همانگونه که در ابتدای این گزارش عنوان شد، معضل زباله آنقدر در بندرعباس گسترش یافته که اعضای شورای شهر به عنوان نمایندگان مردم از تریبون های مختلف نسبت به این موضوع اظهار تاسف و عذرخواهی نموده اند و در مورد علت آن توضیحاتی داده اند.
یک عضو شورای شهر بندرعباس در این خصوص گفت: تمام کوشش خود را بکار خواهیم گرفت تا در اولین فرصت در روزهای آینده این مشکل حل گردد و بابت معضل جمع آوری زباله های شهر بندرعباس از شهروندان عذرخواهی می کنیم .
آبتین امیری در نشست اخیر شورای شهر بندرعباس اضافه نمود: افزایش سرسام آور قیمت ها سبب شده که هیچ پیمانکاری که دارای شرایط لازم باشد، رغبت لازم را برای اخذ قرارداد و همکاری با شهرداری نداشته باشد، اکنون ما با فقر پیمانکار آماده و کارآمد روبرو هستیم.
وی ادامه داد: بحران مالی و نبود منابع درآمدی پایدار به معضل شهرداری ها تبدیل شده بطوریکه بسیاری از شهرداری های استان را ورشکسته شده وبطور حتم ورشکسته شدن شهرداری ها نتیجه مسائل مالی بوده که با مذاکره و توصیه و نصیحت قابل حل نیست.
عضو کمیسیون عمران شورای شهر بندرعباس اظهارداشت: بطور مدام به شهرداری ها فشار می آورند که دنبال منابع جدید باشید، ایجاد منابع درآمدی جدید، مستلزم رونق مالی است، بیشتراز این نمی گردد که به مردم و اصناف برای اخذ عوارض فشار آورد.
امیری توضیح داد: اعضای شورا نمایندگان مردم هستند و برای پیگیری امور مردم قرار نیست که مدام عوارض تصویب نمایند و حرف من این است که با شعار خودگرانی شهرداری ها، مردم را به جان هم نیندازیم.
وی یاد آور شد: پیمانکاران ورشکسته شده اند و شهرداری ها به لحاظ زیر ساخت و ماشین آلات دچار مشکل هستند و بدون حمایت شفاف دولتی، امکان نوسازی این امکانات وجود ندارد لذا پیشنهاد می گردد که از محل درآمد نفتی به بعضی پروژه های عظیم شهرداری ها یاری گردد .
امتناع پیمانکار از جمع آوری زباله های بندرعباس به دلیل مسائل مالی
معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس ضمن عذرخواهی از شهروندان و تقدیر از زحمات پاکبانان عزیز بابت مسائل پیش آمده در جمع آوری زباله های سطح منطقه یک شهری ، از معین تکلیف پیمانکار تنظیف در محدوده منطقه یک شهری اطلاع داد.
اسماعیل موحدی نژاد اضافه نمود: متاسفانه از اوایل آبان ماه جاری، شرکت پیمانکار تنظیف منطقه یک با اعلام وجود مسائل مالی از ادامه خدمات دهی امتناع نموده است.
وی ادامه داد: پس از این مساله مدیریت شهرداری منطقه با استفاده از ماشین آلات روباز و تهیه وسایل و لوازم مورد احتیاج انفرادی کارگران مانند دستکش، بیل و غیره اقدام به جمع آوری زباله ها نموده است.
اموحدی نژاد ظهار داشت: با وقوع این مساله، یک مرحله فراخوان مناقصه معین شرکت پیمانکاری تنظیف برگزار گردید که متاسفانه هیچ شرکتی در این مناقصه شرکت نکرد و مناقصه به مرحله دوم رسید.
معاون خدمات شهری شهرداری بندرعباس ادامه داد: در مرحله دوم، یک شرکت برنده مناقصه شده و اکنون در مرحله عقد قرارداد است.
وی با بیان اینکه تعداد مناطق مدیریتی شهرداری بندرعباس به چهار منطقه افزایش یافته است، گفت: شهرداری هم اکنون در حال اجرا تغییرات، تشریفات اداری و ساختارسازی بر اساس چارت جدید بوده و همین موضوع موجب بروز مسائل جدید شده است.
معاون خدمت شهری شهرداری بندرعباس تاکید نمود: با انجام تشریفات و مسائل حقوقی مربوط به شرکت جدید تنظیف در این منطقه، کار جمع آوری زباله ها از ابتدای آذرماه به صورت مکانیزه انجام می گردد.
کلام آخر
در این گزارش به نقل از مسوولان شهرداری بندرعباس اعلام شد که پیمانکار جمع آوری زباله از ابتدای آذرماه فعالیت خود را آغاز خواهد نمود که امیدواریم این موضوع به مرحله عمل برسد و این پیمانکار ما پیمانکار قبلی رفیق نیمه راه نباشد؛ اما یک نکته را در این میان باید به خودمان یادآوری کنیم و آن اینکه چه مسوولان به فکر باشند و یا نباشند، وظیفه هر یک از ما به عنوان شهروند ، اهتمام در حفظ پاکیزگی شهری است که البته لازمه آن فرهنگسازی هر چه بیشتر می باشد.
نباید فراموش کنیم که هر چه قدر مسوولان برای نظافت شهری برنامه ریزی نمایند ، اگر از سوی مردم همکاری لازم وجود نداشته باشد، این برنامه ها ره به جایی نخواهد برد و لازمه موفقیت در اینگونه موضوع های شهری فرهنگسازی و حساسیت زایی در میان مردم برای رعایت بهداشت و حفظ پاکیزگی محل زندگی است.
مسوولان نیز نباید فراموش نمایند که زباله ها طلای کثیفی هستند که در صورت مدیریت صحیح و اصولی می توان از آن برای کسب درآمد و ثروت در استان هرمزگان استفاده کرد و به نوعی تهدید را به فرصت تبدیل کرد.
امروز که ما با معضل زباله، البته بهتر است بگوییم جمع آوری زباله در گام اول در شهر بندرعباس روبه رو هستیم، در بسیاری از جاها با استفاده از تکنولوژی های روز جهان از زباله برای فراوری برق، سوخت و کود و دیگر موارد استفاده می گردد و بهتر است مسوولان استان این موضوع را نیز مورد توجه قرار داده و برای آن برنامه ریزی نمایند.
در حال حاضر هشت شهرستان شامل بندرعباس، بندرلنگه، بندرخمیر، قشم، کیش، پارسیان، حاجی آباد و میناب در شرایط قرمز به سر می برند و سایر شهرستان ها نیز شرایط چندان خوبی ندارند.
منبع: ایرنا