خبر غافل گیرکننده و شگفت آور ناسا: کشف قطعی آب روی سطح کره ماه؛ همان آبی که در زمین می نوشیم!
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، ناسا یک خبر غافل گیرکننده و شگفت انگیز دارد: برای اولین بار دانشمندان با استفاده از رصدخانه هوایی سوفیا (SOFIA) پیروز به شناسایی آب در سطح کره ماه شدند. آب موجود در ماه بیشتر و گسترده تر از آن چیزی است که تصور می شد.
ناسا روز دوشنبه 26 اکتبر در کنفرانسی این خبر عظیم را خاطرنشان کرد و رهبران پروژه درباره آن بحث و گفتگو کردند. یکی دیگر از محورهای این کنفرانس، پروژه جاه طلبانه Artemis برای فرود آمدن فضانوردان در قطب جنوب ماه در سال 2024 بود.
دانشمندان فضایی و نجوم در سال 2009 علائمی از وجود آب در سطح ماه پیدا کردند و در سال 2018 توانستند قطعه های یخی متشکل از آب را در قطب جنوبی ماه کشف نمایند؛ در دهانه هایی از حفره هایی که همواره در سایه هستند. این یخ های آبی قرار بود منبع آب احتمالی آینده فضانوردان در سفر به کره ماه باشند.
باور کنید در ماه آب هست
اما امروز اعلام شد طی دو مطالعه جدیدی که اجرا شده، مقداری آب در یکی از عظیم ترین دهانه های در معرض خورشید روی سطح کره ماه کشف کردند. همین طور، معین شد در سطح ماه لکه های زیادی از یخ های آبی پنهان در دریچه های سرد کوچکی وجود دارد. این یخ های آبی همواره وجود دارند؛ چون دائما در سایه قرار دارند و از دو سوی کره ماه آفتاب نمی گیرند.
در کشف های پیشین، یخ آب ها براساس امضای طیفی که معین نماینده ترکیب شیمیایی آن ها بود؛ شناسایی شدند ولی در کشف جدید، داده هایی به دست آمده است که دقیقا امضای شیمیایی یک مولکول آب را در نزدیکی دهانه کلاویوس، یکی از عظیم ترین دهانه های کره ماه نشان می دهند. این داده ها می گویند میان یک قطه آب و ماده هیدروکسیل چسبیده به مواد معدنی در سطح ماه هیچ فرق نیست.
این مولکول ها دقیقا ساختاری H2O و شبیه به آبی که در زمین می شناسیم؛ دارند و اطلاعات پیشین از موجود آب قمری روی ماه را به چالش کشیده است.
با کشف آب در کره ماه، فصل جدیدی در اکتشافات فضایی به وجود آمده است و سوالات زیادی پیش پای دانشمندان قرار می دهد. اینکه آب چگونه در سطح کره ماه شکل گرفته و چگونه ذخیره می گردد؟
یک احتمال این است که آب در ساختارهای کوچکی در دل خاک ها پنهان شده باشد. این ساختارها بر اثر گرمای زیاد ناشی از برخورد شهاب سنگ ها با یکدیگر درست شده باشند. احتمال دیگر هم پنهان شدن مولکول های آب در میان دانه های خاک روی سطح ماه است که باعث می گردد نور خورشید به آن ها نتابد و در امان بمانند.
دانشمندان درگیر این پروژه می گویند احتمالا چیزی در کره ماه دارد آب فراوری می نماید و چیز دیگری این آب را نگه می دارد. چون در غیر این صورت باید آب در اثر گرمای آفتاب از بین می رفت.
ویژگی های رصدخانه سوفیا
کشف جدید ناسا توسط رصدخانه سوفیا انجام گرفته که روی یک هواپیمای جت 747 مستقر شده است. این هواپیمای آلمانی امریکایی اولین پرواز خود را در سال 2007 انجام داده و دقیقا برای برداشت طول موج های منحصربه فرد مولکول های آب در سطح کره ماه به کار گرفته شده است.
روی این هواپیما تلسکوپ FORCAST یا Faint Object infraRed CAmera for the SOFIA Telescope نصب شده است. هواپیمای 747 اصلاح شده با بردن این تلسکوپ به بیرون از جو زمین، یک موقعیت خاص برای دریافت طول موج های آب فراهم می نماید.
لایه های جوی باعث می شوند برحی طیف های رادیویی مانند طیف هایی نور مرئی عبور نمایند و باقی طیف ها مانند مادون قرمز در زمین دریافت نشوند. نور مادوق قرمز که در طیف های مختلف بخار آب وجود دارد؛ فقط در بالای جو زمین و با تلسکوپ های مادون قرمز دریافت می شوند.
برخلاف تلسکوپ فضایی اسپیتزر و رصدخانه فضایی هرشل (هر دو بازنشسته شدند)، رصدخانه سوفیا در هر بار بازگشت به زمین می تواند ارتقا پیدا کند و مجهزتر گردد. هریک از پروازهای این رصدخانه هوایی 20 ساعت طول می کشد و در مرکز تحقیقات پرواز آرمسترانگ پالمدیل کالیفرنیا ناسا نگهداری می گردد.
کشف آب، بسیاری از پروژه ها و برنامه های فضایی را تغییر خواهد داد و دوباره برنامه سفر به ماه و بازگشت فضانوردان به سطح این سیاره را زنده می نماید. حتی امیدها برای کشف آب در سیاره های دیگر مانند کره مریخ نیز دوباره زنده شده است.
منبع
منبع: یک پزشک