کباب بناب ثبت ملی شد
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، در جلسه شورای ثبت میراث ناملموس که چند روز قبل در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار گردید، قرعه به نام کباب بناب از آذربایجان شرقی افتاد و مهارت پخت این کباب هم در لیست میراث ناملموس ایران ثبت شد.
فرهاد نظری، مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی ثبت مهارت در انواع و اقسام کارها به خصوص پخت را یک رسم در جهان می داند. او در پاسخ به اعتراض خبرنگار ایسنا که چرا باید به سمت ثبت ملی این نوع آئین ها برویم در حالی که هنوز بخش های مهمتری برای ثبت داریم حتی در حوزه میراث ناملموس؛ می گوید: این در همه جای جهان رسم است که مهارت پخت غذاهای مختلف که از سال های گذشته در هر کشوری پخته می گردد، را در سطح ملی ثبت نمایند. وی مهارت پخت کباب بناب را دارای ویژگی های خاص خود می داند و می گوید: تفاوت این کباب آذربایجانی در نحوه پخت، ابعاد، میزان و نحوه تهیه آن است، به همین علت معتقدیم آن را باید زودتر به ثبت برسانیم.
کباب بناب نوعی از کباب کوبیده منسوب به شهر بناب در استان آذربایجان شرقی است. این کباب از گوشت تازه و چربی دار گوسفند، در میزان ای بسیار بزرگ تر از کباب کوبیده معمولی تهیه می گردد.
روش معمول تهیه کباب بناب بدین صورت است که گوشت تازه گوساله و گوسفند را به همراه میزان مشخصی پیاز خرد شده درروی کنده بزرگی از درخت (معمولا گردو یا توت)، از طریق ابزاری ساطور مانند بنام قیمه چه ساطوری می نمایند تا جایی که گوشت به قیمه چه بچسبد. پس از آن گوشت ساطوری به سیخ کشیده می گردد و بر روی زغال طبخ می گردد.
نظری با اشاره به اقدام کشوری مانند ترکیه که دَم کردن قهوه را در لیست انتظار یونسکو قرار داده یا بلژیک که مهارت سیب زمینی سرخ کردن را برای ثبت در لیست میراث جهانی ناملموس به یونسکو معرفی نموده است، ادامه می دهد: از سال گذشته نماینده مجلس شورای اسلامی آذربایجان شرقی، شهرداری و فرمانداری این استان درخواست ثبت کباب بناب را داشتند، که پیروز شدیم این کار را به انتها برسانیم.
مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی در ادامه با تاکید بر اینکه در ثبت میراث معنوی ملی هیچ اولویت بندی وجود ندارد، گفت: اگر قرار باشد بین نوروز و کباب بناب یکی را انتخاب کنیم، قطعا این اولویت بندی پیش می آید. نظری با اشاره به ثبت ملی مهارت شیره انگورگیری مزارع بجستان، شیوه پخت نان کلیک، فتیر ، فتیر شیرین ، ساجی ، کماج و ارده کشی در این لیست در سال های گذشته اظهار می نماید: براساس کنوانسیون ما موظف هستیم یکسری آثار مانند میراث ناملموس شامل هنرهای سنتی ، دانش مربوط به کیهان و طبیعت ، آیین و رسوم، زبان و حتی قصه های محلی را در لیست میراث معنوی به ثبت برسانیم. وی فنون و مهارت های مربوط به خوراک را از مهم ترین میراث فرهنگی بشری می داند و می گوید: خوراک حتی در راه ایجاد و تغییر فرهنگ نقش اساسی دارد و از گذشته های دور هم بحث های متفاوتی در شیوه آشپزی و پخت خوراک وجود داشته است، خوراک هایی که هر کدام نشان دهنده ذائقه یک قوم هستند.
منبع: ایسنا
گردآوری و تنظیم: تحریریه وبلاگ امین و کیوان
لطفا در نشر دانسته های خود کوشا باشید.
برداشت و استفاده غیرتجاری از مطالب این وب سایت، حتی بدون ذکر منبع آزاد است.
منبع: دالاهو