رستاخیز در یوتیوب چه می کند؟
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، فیلم سینمایی رستاخیز به کارگردانی احمدرضا درویش و تهیه کنندگی تقی علیقلی زاده یکی از بحث برانگیزترین فیلم های تاریخی سال های اخیر است که در 11 بخش جشنواره سی ودوم فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین بود
تینا جلالی| اگر چه فیلم رستاخیز به عنوان روایت تاریخی احمدرضا درویش از واقعه کربلا و نهضت عاشورا، بعداز سال ها انتظار برای اکران، به دلیل حواشی عجیب و غریب نتوانست رنگ پرده اکران را به خود ببیند، اما امسال همزمان با ایام محرم وتاسوعا و عاشورای حسینی بحث چگونگی نمایش آن ابعاد پیچیده ای پیدا کرد.
در حالی که بحث توقیف این فیلم به روال پنج سال گذشته همچنان ادامه داشت و گزارش ها حاکی از این بود که نمی توان برای نمایش این فیلم چشم اندازی متصور شد، شب تاسوعا بخش هایی از موسیقی این فیلم که استفان واربک آهنگسازی آن را بر عهده داشته، توسط سازندگان اثر در اختیار تعدادی از رسانه های داخلی قرار گرفت.
در فضای مجازی هم قسمت هایی از فیلم به بهانه روز های محرم منتشر شد، اما خبر مهم وقتی پیچید که همه آگاه شدند نسخه بدون سانسور فیلم در فضای عمومی انتشار یافته و تعداد زیادی از مخاطبان داخلی و خارجی حتی در گوشی موبایل خود به تماشای این فیلم نشستند.
ماجرا چه بود؟
داستان از این قرار است که بعد از اینکه نسخه غیرقانونی این فیلم در یوتیوب منتشر شد، خبر انتشار نسخه قاچاق آن بلافاصله در فضای مجازی و رسانه های معتبر دست به دست چرخید و همین مساله باعث شد نسخه کامل رستاخیز با دوبله عربی، آن هم به صورت گسترده درتعداد زیادی از کانال های اینترنتی ایرانی انتشار یابد.
نسخه ای بدون سانسور و با کیفیت عالی که حکایت از آن داشت که همان نسخه اولیه فیلم رستاخیز است که در جشنواره سی و دوم فیلم فجر از آن رونمایی شد.
انتشار گسترده نسخه غیرقانونی رستاخیز پرسش های زیادی را با خود به همراه داشته که چگونه و از چه طریقی این فیلم درست در ایام محرم و نه زمان های دیگر در اینترنت پخش شده است؟ البته با ذکر این نکته که رستاخیز تاکنون اجازه نمایش در ایران را پیدا نکرده است، اما این فیلم تاکنون در برخی کشور های عربی به نمایش در آمده و با استقبال خوبی از جانب مخاطبان همراه شده است.
به همین دلیل برخی مقصر انتشار نسخه غیرقانونی فیلم را کشور های عربی که این فیلم در آنجا به نمایش درآمده می دانند، اما برخی هم پرسش های دیگری مطرح می کنند. از طرفی شاید سکوت و عدم واکنش سازندگان فیلم باعث برخی شبهات شده است.
انتشار نسخه غیرقانونی
تلاش ما برای ارتباط با عوامل و مالکان فیلم بی نتیجه ماند، اما شنیده های اعتماد از یک منبع آگاه حاکی از این است که سه نسخه فیلم رستاخیز با سه زبان انگلیسی، فارسی و عربی در دو استودیو، یکی استودیو روشنا در ایران و دیگری استودیویی در لندن بوده و جز تهیه کننده اثر حتی یک فریم این فیلم قابل دسترسی برای کسی نبوده است.
با این حال هنوز مشخص نیست که آیا تهیه کننده اجازه انتشار آن را داده یا نه؛ و البته سوال مشخص دیگر اینکه سازندگان فیلم چرا باید راضی به این کار باشند؟
این صحبت ها در حالی مطرح می شود که همین چند وقت پیش تهیه کننده فیلم سینمایی رستاخیز درباره آخرین وضعیت این فیلم به مهر گفته بود: متاسفانه فیلم رستاخیز به دلیل تصمیمات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدمات بسیاری را متحمل شده است و هر چند فرآیند دریافت مجوز های قانونی ساخت و نمایش آن طی شده، اما هنوز شرایط نمایش آن در کشور فراهم نیست.
تقی علی قلی زاده همچنین گفته بود برای اینکه بتوانند این فیلم را نمایش دهند به دادگاه هم شکایت کرده اند و در نهایت دیوان عدالت اداری به نفع فیلم حکم صادر کرده است که براساس حکم ارایه شده، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به این فیلم تخلف داشته، اما هنوز امکان اکران آن در داخل کشور وجود ندارد.
علی قلی زاده در ضمنً گفته بود: به من می گویند این فیلم به دلیل عدم تامین نظر مراجع تقلید، توقیف شده و این یعنی رستاخیز اشکال فقهی دارد، اما سوال من این است آیا برای اشکال فقهی و ضوابط شرعی باید جغرافیا حاکم باشد؟ یعنی نمایش این فیلم در داخل کشور مشکل دارد، اما در خارج از کشور می توانیم این فیلم را نمایش دهیم؟
وی معتقد بود عرضه خارجی رستاخیز در اختیارش است و اگر تا امروز فیلم نمایش داده نشده به این دلیل است که خودشان نخواسته اند، چون: فیلم برای اکران جهانی هیچ منعی ندارد. علیقلی زاده همان روز (8 تیر 98) آرزو کرد شرایط مناسب برای نمایش این فیلم در کشور فراهم شود، و گفت: نمایش این فیلم می تواند به روش های مختلفی باشد که بحث عرضه در شبکه نمایش خانگی یکی از این راهکار ها و گزینه ها به شمار می رود.، اما نکته جالب این است که این اواخر تمام سهام داران فیلم - از بنیاد سینمایی فارابی گرفته تا موسسه رسانه های تصویری، آکو آفالز و... - در کنار سرمایه گذار فیلم طی یک جمع بندی به این نتیجه رسیده بودند که نسخه عربی این فیلم را در فضای اینترنت نظیر نت فلیکس نمایش دهند که نسخه غیرقانونی این فیلم درفضای اینترنت تمام برنامه های سرمایه گذاران وسهام داران را به هم ریخت. اطلاعات دریافتی درباره فیلم رستاخیز این است که حق انتشار بین المللی این فیلم ثبت شده است.
به همین جهت مالک فیلم می تواند طبق قوانین حقوقی و حق تکثیری که دارد پیگیری کرده و از نشردهنده این فیلم شکایت کند. فیلم سینمایی رستاخیز به کارگردانی احمدرضا درویش و تهیه کنندگی تقی علیقلی زاده یکی از بحث برانگیزترین فیلم های تاریخی سال های اخیر است که در 11 بخش جشنواره سی ودوم فیلم فجر نامزد دریافت سیمرغ بلورین بود و در نهایت در 8 بخش از جمله بهترین فیلم و بهترین کارگردانی برنده سیمرغ بلورین شد. عمده دلیل توقیف این فیلم به نشان دادن سیمای حضرت ابوالفضل عباس (ع) است.
منبع: فرادید