چاقی بچه ها؛ دلایل، نحوه تشخیص و روش های خانگی برای درمان آن
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، امروزه چاقی در بچه ها همچون بزرگسالان یک بیماری شایع تلقی می گردد که پیامدهای جبران ناپذیری بر روی سلامت روان و جسم می گذارد. می توان گفت که کنترل و درمان چاقی در سنین پایین و قبل از بلوغ، کارآمدتر و موثرتر است. بچه ها و نوجوانان دارای اضافه وزن، اغلب در معرض ابتلا به بیماری های خطرناک مثل بیماری های قلبی عروقی و حتی در مواردی مرگ زودرس هستند.
چاقی در بچه ها، در بیشتر موارد اگر برطرف نگردد تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا می نماید. بنابراین، با توجه به عوارض چاقی و بعلاوه درمان راحت تر در سنین پایین، اگر کودک شما دچار چاقی مفرط است، حتما به فکر درمان آن باشید. برای این منظور می توانید به پزشک مراجعه کنید و تحت نظارت او، اقداماتی را انجام دهید. در این مقاله سعی شده است تعدادی از روش های آسان و بی خطر برای برطرف چاقی بچه ها ارائه گردد. اگر می خواهید با انواع چاقی و راهکارهای درمان خانگی و موثر هر یک آشنا شوید می توانید مقاله درمان چاقی را مطالعه کنید.
چگونه چاقی و اضافه وزن کودک را تشخیص دهیم؟
- شاید تا به حال چیزی در مورد شاخص توده بدنی یا BMI شنیده باشید. این شاخص در واقع یک عدد می باشد که اندازه وزن را بدون وابستگی به قد بیان می نماید و برای تشخیص افزایش یا کاهش وزن ملاک دقیق تری است. طبق جدول های ارائه شده از جانب سازمان کنترل و پیشگیری بیماری، بچه های که BMI آن ها بین صدک 85 تا 94 می باشند، دارای اضافه وزن هستند و آن دسته که دارای BMI بالای صدک 95 هستند، چاق محسوب می شوند.
با انواع رژیم لاغری بیشتر آشنا شوید!
- از آنجایی که شرایط استخوان بندی، ماهیچه ای بودن بدن و پیشینه فامیلی کودک تاثیری در محاسبه BMI ندارد، این شاخص به تنهایی ملاک خوبی برای تشخیص وزن متعادل کودک نیست و پزشک با درنظر گرفتن موارد ذکر شده، بهتر می تواند این مورد را تشخیص بدهد. اما به طور کلی می توان با محاسبه BMI فرزند، تا حدودی از شرایط او آگاه شد. برای محاسبه آن می توانید به سایت های مربوطه مراجعه کنید و با وارد کردن وزن، قد و سن، سایت این عدد را برای شما نمایش می دهد.
راهکارهای موثر و خانگی برای درمان چاقی بچه ها
پس از اینکه شرحاتی راجع به چاقی در بچه ها و بعلاوه نحوه تشخیص چاقی و اضافه وزن در بچه ها داده شد در این بخش قصد داریم به روش های درمان خانگی برای برطرف این مشکل بپردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
1- تغییر در سبک زندگی برای برطرف چاقی بچه ها:
اگر کودک تان بر اثر خوردن زیاد، دچار اضافه وزن زیاد شده و یا از لحاظ ژنتیکی دچار این مشکل است، تغییر در سبک زندگی او می تواند به کاهش وزن و سلامت او یاری کند. تغییر در سبک زندگی عمدتا شامل رژیم های غذایی و ورزش می باشد. اما به این نکته توجه کنید که همواره کاهش وزن در این موارد مد نظر نیست. در بعضی مواقع، به خصوص در نوجوانان با افزایش قد و ثابت ماندن وزن، شاخص توده وزنی یا همان BMI کاهش پیدا می نماید که مطلوب است.
مواد خوراکی برای رژیم غذایی
در مورد کودک، باید واقع بینانه عمل کرد و بر اساس نیازهای بدن او، مجموعه از اقدامات شامل برنامه غذایی مناسب، تحرکات فیزیکی متناسب و یاری به سلامت روان او صورت بگیرد. برای این منظور، مشورت با یک متخصص برای گرفتن یک برنامه سالم می تواند بسیار یاری نماینده باشد. این برنامه شامل موارد زیر می باشد:
- برنامه غذایی مناسب و اصلاح کیفیت رژیم غذایی و اندازه کالری مصرفی
- افزایش تحرکات کودک
- اصلاح رفتاری برای افزایش اعتماد به نفس کودک و تغییر نگرش او درباره خوراکی ها
- مشورت با خانواده ی کودک برای ایجاد یکسری تغییرات در محیط خانه
همانطور که اشاره شد، مراجعه به متخصص برای درمان اضافه وزن کودک بسیار مفید و موثر است و پیشنهاد می گردد که حتما این کار را انجام دهید. اما یکسری اقدامات کلی وجود دارد که بیشتر پزشکان نیز آن ها را توصیه می نمایند که در ادامه شرح داده می گردد.
تغذیه مناسب برای بچه ها
2- استفاده از مواد خوراکی با شاخص پایین گلیسمی:
آنالیز ها نشان داده است که استفاده از رژیم های غذایی کم چرب و کم کالری مشکل است؛ چرا که کودک از خوردن بسیاری از مواد خوراکی خوشمزه محروم می گردد و اگر با این رژیم ها وزن کم کند، بعد از مدتی با رعایت نکردن ممکن است وزن او به حالت قبل برسد. بنابراین، توصیه می گردد که در رژیم غذایی فرزندتان مواد خوراکی که شاخص گلیسمی پائین دارند را قرار بدهید. این نوع برنامه غذایی باید شامل کربوهیدرات های قابل هضم مثل سبزیجات ، میوه، حبوبات و دانه های کمتر فرآوری شده به همراه پروتئین ها و چربی های سالم مثل آجیل، آووکادو و روغن زیتون باشد.
درمان خارش با راهکارهای خانگی و موثر
می توان گفت این رژیم یک نوع تغذیه کامل است و خوراکی هایی را پیشنهاد می دهد که به آرامی هضم می شوند و قند خون و هورمون ها را برای چندین ساعت در یک سطح قابل قبول ثابت نگه می دارند و از این طریق مانع پرخوری می گردد.
داشتن یک رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین، آسان تر از آن است که به نظر می رسد. بر خلاف رژیم های دیگر، لازم نیست اندازه مصرفی کربوهیدرات یا شاخص گلیسمی را محاسبه کنید. اما به جای آن می توانید:
- کربوهیدرات های سرشار از فیبر مانند سبزیجات غیر نشاسته ای، میوه و لوبیا را به همراه پروتئین و چربی های سالم؛ مانند آجیل، آووکادو و روغن زیتون بهره ببرید.
- غلات های کمتر فرآوری شده را جایگزین کنید. به عنوان مثال به جای نان سفید از نان سبوس دار بهره ببرید.
- می توانید به اندازه کم، مواد قندی مصرف کنید. یادتان نرود که فقط در حد کم از این مواد غذایی بهره ببرید؛ و آن را به طور کلی حذف نکنید.
- اگر زیاد آبمیوه می خورید، سعی کنید آن را به یک لیوان در طول روز کاهش دهید. از نوشیدن نوشابه ها و نوشیدنی های شکردار بپزهیزید و بیشتر آب بنوشید.
درمان تمامی مسائل مو
تحقیقات نشان داده است که این نوع رژیم، فواید بسیاری از جمله موارد زیر را دارد:
- کاهش خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی و کبد چرب
- کاهش قند خون و کلسترول در افراد دیابتی نوع 1 و 2 (میوه های معجزه آسا برای دیابتی ها)
- کنترل اشتها در بزرگسالان و بچه ها؛ که منجر به کاهش وزن خواهدشد.
درمان سردرد با موثرترین راهکارهای خانگی
سعی کنید به عنوان والدین، خودتان نیز از این رژیم های غذایی سالم بهره ببرید تا هم کودک تان را برای خوردن این خوراکی ها ترغیب کنید و هم سلامتی خود را حفظ کنید.
3- تحرک کودک را افزایش دهید:
- اگر رژیم غذایی کودک تان را برای کنترل وزن تغییر داده اید، تنها 50 درصد راه را پیموده اید. در کنار تغذیه مناسب، داشتن تحرک کافی نیز باید وجود داشته باشد. سوالی که ممکن است برایتان پیش آید این است که چه نوع فعالیتی برای کودک چاق مناسب است؟ اگر کودک تان تا به امروز فعالیت آنچنانی نداشته است، آهسته و سبک آغاز کنید. نوترین و به روزترین انواع مقالات درباره سبک زندگی و سلامتی را می توانید در بخش سبک زندگی مجله اینترنتی وبلاگ امین و کیوان مطالعه کنید.
درمان مسائل ناخن با ساده ترین و در دسترس ترین روش ها
- انجام فعالیت بدنی سنگین در ابتدای کار، خطرناک است. اما فعالیت های سبک مانند روزی 20 دقیقه پیاده روی می تواند بدن کودک را آماده ورزش های جدی تر کند و شرایط را بهبود ببخشد. توجه داشته باشید که داشتن تحرک لازم و ورزش باید بلند مدت باشد. برای فعال نگه داشتن فرزندتان سعی کنید فعالیت های بدنی را متناسب با علایق و توانایی های او انجام دهید و آن را سرگرم نماینده جلوه دهید. این مورد انگیزه کودک تان را برای انجام فعالیت ها بالا نگه می دارد و می توانید ورزش را جزوی از سبک زندگی او قرار بدهید. انواع مقالات نو و متنوع را می توانید در مجله اینترنتی وبلاگ امین و کیوان مشاهده کنید.
در این مقاله با چاقی در بچه ها و بعلاوه راهکارهای خانگی و موثر برای درمان این بیماری آشنا شدیم. شما از چه روش های دیگری برای برطرف این مشکل استفاده می کنید؟ دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
منابع: nps / mayoclinic / childrenshospital
منبع: اُکالا