بهترین کیفیت اینترنت از سوی کدام اپراتور ارائه می گردد؟
به گزارش وبلاگ امین و کیوان، وزیر ارتباطات بارها اعلام نموده اینترنت با کیفیت حق مردم است. از همین رو، گزارش شفافی که از شرایط آماری پهن باند کشور منتشر شده، به مشترکان این فرصت را می دهد تا مناسب ترین سرویس اینترنت را انتخاب نمایند.
به گزارش ایرنا شرایط آماری پهن باند کشور را شاید بتوان یکی از جامع ترین گزارش هایی دانست که طی چند سال اخیر از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور منتشرشده است. در این گزارش که در قالب 250 صفحه آمار و نمودار تهیه شده، شرایط کلی اینترنت کشور بر اساس پارامترهای مختلف مورد سنجش قرار گرفته است.
برای اندازه گیری کیفیت اینترنت و ارائه این گزارش 6 هزار و 700 سنجه(ابزار اندازه گیری) توسط وزارت ارتباطات در سراسر کشور نصب شده است. در ادامه تحلیل ایرنا از گزارش سازمان تنظیم مقررات درباره کیفیت اینترنت میانگین 6 ماه اول سال 99 را می خوانید. تحلیلی که به شما نشان می دهد کدام اپراتور بهترین اینترنت را ارائه می دهد.
کیفیت اینترنت از جهات متفاوتی قابل آنالیز است. در این گزارش شاخص های اندازه گیری برای ارزیابی شبکه ارائه سرویس اینترنت در دو گروه کلی شاخص های سنجش کیفیت (QoS) و شاخص های تجربه مشتری در نقطه انتقایی انتقال خدمات (QoE) دسته بندی می گردد.
متوسط تأخیر (latency) حدود 90 میلی ثانیه، Jitter کمتر از 4 میلی ثانیه، پینگ کمتر از 90 میلی ثانیه و پکت لاس زیر یک درصد ایده آل ترین شرایطی است که می توان برای کیفیت پوشش اینترنت متصور شد. تازه ترین آماری که از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور منتشرشده، نشان می دهد کیفیت اینترنت ایران تا رسیدن به این ایده آل کمی فاصله دارد خصوصا زمانی که صحبت از کیفیت اینترنت نسل سوم به میان می آید.
البته در این گزارش آمار و ارقام بر اساس مصوبه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور سنجیده شده است. شاخص هایی که کمی با مقدار ایده آل تفاوت دارند اما هنوز هم امیدوارنماینده هستند. گزارش کیفیت اینترنت به این دلیل از سوی وزارت ارتباطات منتشرشده تا کاربران بتوانند بر اساس احتیاج خود، بهترین اپراتور برای دریافت سرویس اینترنت را انتخاب نمایند.
Jitter: تفاوت زمانی که بسته اطلاعاتی از لحظه ارسال در شبکه تا زمان رسیدن به مقصد سپری می نماید
یکی از پارامترهایی که در این گزارش مورد ارزیابی قرار گرفته، پارامتر Jitter است. تمام تصاویر، متن ها، صدا و ویدئو که در اینترنت وجود دارد به شکل بسته است و در همین قالب روی شبکه جابه جا می شوند.
بر اساس مصوبه 22 جلسه اول سازمان تنظیم و ارتباطات رادیویی کشور، فاصله زمانی مناسب برای Jitter 20 میلی ثانیه است؛ اما آنالیز شرایط کلی کشور اینترنت نسل سوم در اپراتور ایرانسل تأخیر 47.6، اپراتور رایتل تأخیر 31.8 و همراه اول تأخیر 24.69 را نشان می دهد. Jitter نسل سوم اینترنت همراه اول، نزدیک ترین عدد به ایده آل است. بالا بودن JITTER بیش از همه چیز روی سرویس های بر پایه Voice تأثیرگذار هستند.
در نسل چهارم اینترنت، jitter اپراتورها متفاوت است و شاخص آن در ایرانسل 5.76، در همراه اول 5.34 و در رایتل 12.8 است. در این مقایسه نیز همراه اول کمترین تأخیر را در بین اپراتورهای سیار دارد.
PLR: میانگین گم شدن یا از دست رفتن بسته های IP در طول شبکه خدمت دهنده
PLR در واقع متغیر نرخ اتلاف بسته ها در بستر شبکه اینترنت است. طبق مصوبه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور نرخ اتلاف بسته در بستر شبکه اینترنت باید کمتر از دو درصد باشد. پایین بودن کیفیت اینترنت بر اساس این پارامتر بیش از همه بر روی گیمرها تأثیر می گذارد.
اتلاف بسته ها در بستر شبکه 3G در ایرانسل 1.22 درصد، رایتل 1.68 درصد و همراه اول 0.9 درصد است. در اینترنت 4G دو اپراتور ایرانسل با 0.48 درصد و همراه اول با 0.3 شرایط بهتری دارند اما متغیر نرخ اتلاف بسته ها در رایتل (3.32) است که این عدد تقریباً دو برابر حد مصوب از سوی سازمان تنظیم مقررات است. در این شاخص نیز همراه اول توانسته بهترین نرخ را به خود اختصاص دهد.
RTT: مدت زمانی که یک درخواست از مبدأ به مقصد ارسال و پاسخ آن نیز دریافت می گردد
این بازه زمانی به میلی ثانیه اندازه گیری می گردد و هرچه این مدت زمان کمتر باشد، وب سایت با سرعت بیشتر بارگزاری می گردد. اگر این پارامتر در کیفیت اینترنت بالاتر از حد مصوب باشد، بیش از هر چیز روی کاهش کیفیت سرویس هایی مانند Voice و Video Call تأثیر می گذارد.
طبق مصوبه 22 جلسه اول سازمان تنظیم مقررات مدت زمان ارسال درخواست از مبدأ به مقصد و پاسخ دریافت آن (RTT) باید کمتر از 200 میلی ثانیه باشد. در نسل سوم ارتباطات (3G) ایرانسل این عدد 192.28 درصد، در رایتل 192.54 درصد و همره اول 202.18 درصد است. در این شاخص، ایرانسل شرایط بهتری دارد.
در اینترنت 4G اپراتور ایرانسل طی 115.03 میلی ثانیه درخواست را از مبدأ به مقصد می رساند و پاسخ را دریافت می نماید، در اپراتور رایتل این عدد 135.03 میلی ثانیه و همراه اول 111.3 میلی ثانیه است. همراه اول در این شاخص توانسته پیروز تر از بقیه اپراتورها عمل کند.
نتیجه گیری؛ 3G ضعیف و قدرتمند ADSL
در پارامتر نوسانات تأخیر (Jitter) مصوبه سازمان تنظیم آستانه قطع شدن خدمت را تا 10 میلی ثانیه در نظر گرفته است که نشان می دهد شرایط کیفیت اینترنت بر اساس تکنولوژی 3G بسیار نامطلوب است و در تکنولوژی های TD-LTE و 4G هم کیفیت نوسانات تأخیر لب مرز است. از بین تکنولوژی های موجود در زمینه نوسانات تأخیر، تنها تکنولوژی ADSL توانسته نمره قبولی بگیرد. نوسانات تأخیر در این تکنولوژی 1.69 میلی ثانیه است.
تجربه مشترک چه می گوید؟
در بخشی از این گزارش کیفیت اینترنت بر اساس شاخص QoE مورد آنالیز قرار گرفته است. شاخصی که تجربه کاربری در آن حرف اول را می زند نه مصوبات و سنجه هایی که در سطح شهر نصب شده اند. این پارامتر به صورت نسبی و محلی است و تنها توقعات کاربر در آن ایفای نقش می نماید. در این گزارش پارامترهای سنجش کیفیت سرویس انتقال فایل (FTP)، کیفیت استفاده از تمام سرویس های اینترنتی (DNS) و دسترسی به سرویس های تحت وب (WEB) مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
آنالیز کیفیت اینترنت سرویس ADSL بر اساس پارامترهای سازمان تنظیم مقررات نشان می دهد که این سرویس توانسته نمره قبولی بگیرد، اما تجربه کاربر چیزی خلاف این را می گوید. شاید به همین دلیل است که کارشناسان نیز بارها اعلام نموده اند که در زمینه اینترنت ثابت باید سرمایه گذاری جدی صورت بگیرد تا عقب ماندگی که در این حوزه داریم جبران گردد.
منبع: انتخاب