مادربرد چگونه بر عملکرد کامپیوتر تاثیر می گذارد؟

به گزارش وبلاگ امین و کیوان، کاربران معمولا توجه چندانی به مادربرد سیستم خود نشان نمی دهند و قطعاتی مانند پردازنده و کارت گرافیک بیشترین توجهات را جلب می نمایند. اما در این میان سوالی که مطرح می گردد مادربرد دقیقا چه تاثیری بر عملکرد کامپیوتر دارد؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم.

مادربرد چگونه بر عملکرد کامپیوتر تاثیر می گذارد؟

مادربرد چه کارهایی انجام می دهد؟

کارکرد مادربرد طی سال های گذشته به طور قابل توجهی تغییر نموده اما وظیفه اصلی آن همیشه ایجاد ارتباط بین قطعات مختلف کامپیوتر بوده است. به زبان ساده قطعاتی مانند پردازنده، پردازنده گرافیکی، رم و دیگر قطعات با استفاده از مادربرد با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند. سال ها قبل مادربرد قدرت پردازشی مورد احتیاج برای مدیریت ترافیک بین پردازنده، پردازنده گرافیکی و رم را تامین می کرد. اما پردازنده های نو بسیاری از این کارها را بر عهده گرفته اند.

به عبارت دیگر، این پردازنده است که معین می نماید جریان اطلاعات بین خود و قطعات دیگر چقدر سریع و کارآمد باشد. مادربردها بعلاوه امکاناتی مانند اسلات های متعدد برای افزایش تعداد قطعات را ارائه می دهند اما بخش اصلی مدیریت قطعات مختلف تا حد زیادی به وسیله پردازنده انجام می گردد.

قطعات پیشرفته با مادربردهای مقرون به صرفه قیمت

بنابراین برای پاسخ به این سوال که آیا مادربردها تاثیر زیادی بر عملکرد سیستم دارند، باید بگوییم که جواب این سوال خیر است. اگر پردازنده، کارت گرافیک و رم گران قیمت را بر روی یک مادربرد مقرون به صرفه یا گران قیمت قرار دهید، عملکرد سیستم موردنظر کم و بیش یکسان خواهد بود. با این فرض که هر دو مادربرد از استانداردهای ارائه شده از طرف قطعات موردنظر پشتیبانی می نمایند، عملکرد آن ها هم تفاوت چندانی نخواهد داشت.

مادربردها ممکن است عملکرد قطعات را محدود نمایند

اگر مثلا دو مادربرد را در اختیار دارید که هر دو می توانند پردازنده ها، کارت گرافیک ها و رم های یکسانی را اجرا نمایند، شاید یکی از آن ها سطح عملکرد قطعات موردنظر را پایین بیاورد. به عنوان مثال می توانیم حافظه های SSD NVME و کارت گرافیک ها اشاره کنیم که با استانداردهای قدیمی خود هم سازگار هستند اما اگر مادربرد موردنظر برای بهره گیری از این قطعات نتواند استانداردهای نو را مورد استفاده قرار دهد، این قطعات نمی توانند نهایت توان خود را ارائه دهند.

این یعنی باید مادربردی انتخاب کنید که به قطعات مختلف اجازه دهد از تمام پتانسیل خود استفاده نمایند. بعلاوه توصیه می گردد هنگام خرید مادربرد به فکر آینده هم باشید تا مثلا اگر چند سال دیگر به فکر ارتقای پردازنده و پردازنده گرافیکی بیفتید، در این زمینه با مشکل روبرو نشوید.

نقش مادربرد برای اورکلاک کردن قطعات

همانطور که گفتیم مادربرد موردنظر اگر از استانداردهای ارائه شده از طرف قطعات پشتیبانی می نماید، فارغ از قیمتی که دارد می تواند عملکرد موردنظر انتظار کاربران را ارائه دهد. اما از طرف دیگر وقتی که می خواهید عملکرد این قطعات را تا حد ممکن افزایش دهید، اینجاست که مادربرد اهمیت دوچندانی پیدا می نماید.

اورکلاکینگ به زبان ساده به فرایندی گفته می گردد که سرعت قطعات را از مقدار پیش فرض افزایش می دهد. هرچقدر سرعت قطعات مانند پردازنده ها از مقدار برنامه ریزی شده بیشتر گردد، طبیعتا انرژی بیشتری را مصرف می نماید و در نتیجه گرمای تولیدی هم بیشتر می گردد.

بعضی از مدل های گران قیمت مادربردها از سیستم های خنک نماینده جداگانه برای مادربرد، مدیریت بهتر انرژی و تنظیمات بیشتر برای کنترل عملکرد قطعات مختلف بهره می برند. به لطف این امکانات، می توانید راحت تر قطعات موردنظر را اورکلاک کنید و در این زمینه از عملکرد پایدارتری بهره ببرید. چیپست موجود در مادربرد می تواند امکان پذیر بودن اورکلاک را معین کند. باید خاطرنشان کنیم مادربردهای پایین رده از چنین قابلیتی بهره نمی برند و این یعنی حتی اگر پردازنده سیستم شما هم این قابلیت را داشته باشد، نمی توانید آن را اورکلاک کنید.

لازم به ذکر است بعضی از پردازنده ها و کارت گرافیک های نو با توجه به توان و ظرفیت حرارتی سیستم، می توانند به طور اتوماتیک خود را اورکلاک نمایند. با این حال برای این کار باید تمام سیستم شرایط موردنظر را داشته باشد و مادربرد فقط بخشی از موضوع محسوب می گردد.

آیا کیفیت مادربرد واقعا اهمیت زیادی دارد؟

دلایل زیادی برای خرج کردن پول زیاد به منظور خرید مادربرد وجود دارد اما عملکرد بهتر برای کارهایی مانند اجرای بازی ها از بین دلایل اصلی این کار به حساب نمی آید. اگر از جمله کاربرانی هستید که نمی خواهید از توان پیش فرض قطعات بهره ببرید و خواهان افزایش توان عملکردی آن ها هستید، پس باید وقت زیادی را برای انتخاب مادربرد موردنظر خود صرف کنید.

اما اگر اهل دست کاری سیستم نیستید، پس فقط هنگام خرید مادربرد باید به پشتیبانی از قطعات موردنظر خود توجه کنید تا پردازنده، پردازنده گرافیکی و رم ها بتوانند عملکرد وعده داده شده را ارائه نمایند.

منبع: How To Geek

منبع: دیجیکالا مگ

به "مادربرد چگونه بر عملکرد کامپیوتر تاثیر می گذارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مادربرد چگونه بر عملکرد کامپیوتر تاثیر می گذارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید